Etkinlik Bilgileri
Tübitak 2237 Bilimsel Eğitim Etkinliklerini Destekleme Programı'nın etkinlik kapsamında özel ya da kamu kurumlarında öğretmenlik mesleğini icra eden ve halihazırda lisansüstü eğitimine devam eden öğretmenlerin uzaktan eğitim süreçlerinde siber güvenlik ile ilgili derinlemesine bilgi kazanmaları ve bu bilgileri pratikte uygulama becerileri elde etmeleri amaçlanmaktadır.
Kapsam
Zaman ve mekan kısıtlamasının ortadan kaldırılması, bireylerin ihtiyaç duydukları eğitimlere daha kolay erişebilmeleri amacıyla gerçekleştirilen uzaktan eğitim uygulamaları, Covid-19 pandemisi ile tüm eğitim paydaşlarının kullanmasının zorunlu olduğu bir hale dönüşmüştür. Bu sayede oldukça geniş bir kitleye yayılan uzaktan eğitim uygulamaları öğretmenler tarafından da yoğun bir şekilde kullanılır hale gelmiştir. Halihazırda pandemi bitmiş olsa dahi eğitim paydaşları ihtiyaç duyulan her an uzaktan eğitim uygulamalarına başvurmaktadırlar. Bu süreçte de önemli bir kavram olan bilgi güvenliği ön plana çıkmaktadır. Eğitim paydaşlarının bilgi güvenliği kavramı ve ilkelerinden haberdar olmamaları siber alanda yayılan saldırı, bilgi hırsızlığı, hizmet engelleme vb. siber saldırılara zemin oluşturmaktadır. Eğitim maksadıyla oluşturulan çevrimiçi uygulamalarda kötü niyetli insanların çeşitli sebeplerle saldırılarda bulundukları yapılan araştırmalarda sıklıkla vurgulanmıştır (Ertan, 2022). Özellikle uzaktan eğitim sürecinde uygulanan sınavlara yönelik saldırıların gündeme geldiği görülmüştür (Akaslan, 2021). Sonuç olarak bilgi hırsızlığı, ortamı manipüle etme, sınav süreci ve sonuçlarına yönelik müdahale ve hizmet engelleme gibi konularda uzaktan eğitim süreçlerinde siber saldırıların yaşanabileceği durumu göz önünde bulundurulmalıdır. Bu bağlamda eğitim paydaşlarının bilgi güvenliği konusunda bilinçlenmeleri ve kendi düzeylerinde önlem almaları önem arz etmektedir. Bu amaç doğrultusunda öğretmenlerin siber güvenlik temelleri ve ilkeleri doğrultusunda eğitim almaları, bilgi sahibi olmaları, bilinçlenmeleri ve öğrendiklerini hayata geçirmeleri için bu etkinlik planlanmıştır. Branştan bağımsız şekilde etkinliğe katılmaya hak kazanan 50 öğretmene çevrimiçi etkinliklerle siber güvenlik, bilgi güvenliği farkındalığı, siber saldırılar, uzaktan eğitimde dikkat edilmesi gerekenler, sosyal mühendislik, bilgi güvenliği uygulama yöntemleri konularında alanında uzman kişiler tarafından eğitimler verilecektir.
Katılımcılar
Proje kapsamında branş ayırt etmeksizin kamu ya da özel eğitim kurumlarında öğretmenlik yapan ve eğitim alanında lisansüstü eğitime devam eden 50 öğretmene bilgi güvenliği ilkeleri konusunda teorik ve uygulamalı eğitimler verilecektir. Eğitim kapsamında yer alan içerikler Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi, Bilgi ve İletişim Güvenliği Rehberi dikkate alınarak hazırlanmıştır. Eğitime katılacak öğretmenlerin seçiminde lisansüstü eğitimlerindeki başarı durumlarına bakılması ve ülke genelinde yaygın etkinin sağlanması adına başvuru yapılan illere göre eşit dağılım yapılması hedeflenmektedir.